Az örök kérdés: Drágább-e az egészséges életmód?

A válasz, mint sokszor, most sem egyértelmű, de engedjétek meg, hogy megmutassam, hogyan lehet igenis megfizethető áron egészségesen étkezni, ehhez pedig egy személyes tapasztalattal kezdenék. A minap az egyik hipermarketben vásároltam, amikor a sorban beállt mögém feltehetően apa és már felnőtt fia, látszólag nem volt fényes anyagi helyzetük. Szakmai ártalom, megnéztem mit is rejt a kosaruk. Teli volt márkás chipsszel, gumicukorral, csokival, és konkrétan semmi tápláló étel nem volt benne, de az egész biztos, hogy több ezer forintot hagytak a kasszánál. 
Ennél egészen biztosan olcsóbb, ha ezek árán egészséges, a szervezetünknek szükséges ételeket vásárolunk.

❗️Íme hát néhány pénztárcakímélő tipp:

Egyes számú szabály: az akciók a legjobb barátaink!
-Ha valamelyik soványabb húsféle, vagy hal akciós, nyugodtan vásároljunk belőle több kilót, a mélyhűtőben köszöni szépen, teljesen jól ellesz, amíg elkészítjük.

-A zöldség osztályon is mindig nézzük meg az akciós részleget. A mai bevásárláson például a következőket csíptem el: a cékla kilója akciósan 169 Ft, a félkilós brokkoli 299 Ft, a hazai, csodaszép sárgarépa 750 grammja 197 Ft, a gyönyörű, finom fürtös paradicsom 25 dekája pedig 227 Ft volt, de vettem még 1 kg mandarint is 299 ft-ért.

-Ha fontos az ár, ne válasszunk most paprikát, melynek kilója ilyenkor 1500-2000 Ft, ne vegyél azért 800Ft-os lila burgonyát, hogy villogj vele instán, de az édesburgonya sem tud 3x annyit, mint a hagyományos társa, ahogy azt az ára sugallná.

-A tescoban van egy nagyon édes dolog, a ’perfectly imperfect’, azaz tökéletesen tökéletlen termékcsalád. Van belőle görbe kígyóuborka, nem tökéletes alakú kaliforniai paprika, stb. Nekünk, vásárlóknak öröm, hogy olcsóbbak, mint a „tökéletes” társaik, ráadásul ezeket rendszerint otthagyják a vásárlók, és a kukába kerülnek, így a pazarlás is csökken, hurrá! 😊(Azért, ha nincs rajta ez a felirat, akkor is bátran válasszuk a görbe, csúnyácskább, de mégis friss darabokat!)

-Nagyobb kiszerelés: a nagyobb kiszerelés rendszerint olcsóbb!

– Bár nem lehet mindent magunknak elkészíteni, hiszen az kitenne egy teljes munkaidőt, ha nem többet, de 1-2 dolgot azért bevállalhatunk, jó példa erre a teljes kiőrlésű kenyér. Tény, hogy ez néhány száz forinttal drágább, mint fehér társa, de ha otthon készítjük, nem elég, hogy olcsóbb, de tudni fogjuk, miből készül pontosan.

-És a legutolsó: ne menj üres gyomorral bevásárolni! Éhesen hajlamosak vagyunk megvenni olyan dolgokat, amire egyébként semmi szükségünk.