Elhízás

☝️Fontos tudnunk, hogy az OECD 2014-es kutatása alapján Európában hazánkban van a legtöbb elhízott ember, de a világranglistán is az „előkelő” 4. helyen állunk. Az elhízás nem csak esztétikai probléma, hanem rengeteg betegség kockázati tényezője, mint például a diabetes, a magas vérnyomás, a magas vérzsírszintekkel járó szív-, és érrendszeri megbetegedések, daganatos betegségek, májbetegség, és sajnos még hosszan lehetne sorolni. Így nagyon fontos küldetésnek tartom, hogy segítsek az elhízás visszaszorításában.

Nemrégiben részt vettem egy pszichológus szuper előadásán, aki rendkívül jól összeszedte, hogy mikor miért eszünk, amikor nem biztos, hogy kellene…
Eszünk, mert… 
-…Kifizettük – Jó magyar szokás szerint, ha valamit kifizettünk, azt az utolsó falatig meg kell enni. Akkor is, ha már a felénél majdnem kidurranunk, és akkor is, ha nem is ízlik igazán. Ehelyett szedjünk mindig inkább többször keveset, vagy kérjünk fél adagot az étteremben, ha a többi asztalnál látjuk, hogy egy tányéron minimum 2 adagnyi ételt szervíroznak. Ugyan ilyenkor általában 70%-ot kell kifizetnünk, ám még mindig jobban járunk, mintha az egész adagot fizetjük, és otthagyjuk a felét. Ha pedig már kikértük az ételt, de kifogott rajtunk, az utolsó falatok erőltetése helyett nyugodtan kérjük meg a pincért, hogy csomagolja el nekünk.

-…Mert megkínáltak – Na igen, a jó öreg udvariasság. Biztos meg fog sértődni, ha nem kérek belőle. Gondoljunk most mindkét oldalra, és ha legközelebb megkínálunk valakit, és nem kér, fogadjuk el. Ezer meg egy oka lehet. És mi is nyugodtan mondjunk illedelmesen nemet, ha úgy döntünk.

-…Hogy ne kísértsen tovább…. Na persze:) Utána nem kísért majd tovább, csak a bűntudat, hogy megint nem tudtunk nemet mondani.

-…Meghagyta a gyerek – Igen! És még hányszor megfogja! ( Látod, Ő még tud nemet mondani:) ! ) Ha minden nap csak pár falat túró rudit, kekszecskét, pár kanál köretet megeszünk utána, összeadódva az már a végén pár plusz kilóvá is tud érni ám!

És hogy a végére legyen egy kis útravaló üzenet🗨️ is: Próbáljunk meg tudatosak lenni az étkezés terén is, hiszen az egészségünk a legnagyobb kincsünk, amit egy pillanatnyi élvezetért nem érdemes kockára tenni. Kulcsszó a mértékletesség!