Mennyi folyadékot szokott fogyasztani? 


Hangzik el minden tanácsadás során a kérdés. És már érkezik is zsigerből a válasz: 2-2,5 litert! Ezt valahogy mindenki hallotta már, gondolja biztos jó válasz. Persze miután megbeszéljük, hogy ez nem egy iskolai felelés, és nincs rossz válasz, ki szokott derülni, hogy valójában nem fogy el ennyi. De kell egyáltalán? Ezt boncolgatjuk most kicsit:)

A folyadék háztartásunk a következőképpen alakul:
➖Folyadékot vesztünk: vizelettel, széklettel, tüdőnkön keresztül, izzadással
➕Folyadékot nyerünk: ételek, italok fogyasztásával, illetve a metabolizmus során keletkező vízzel.

Legfontosabb tisztázni, hogy nincs egy konkrét ajánlás a folyadékfogyasztást illetően, amely mindenkire érvényes, hiszen rendkívül sok minden befolyásolja a szükségletünket: nemünk, életkorunk, testhőnk, a környezetünk hőmérséklete, betegségek, testmozgás,stb…
Az ajánlások egyébként országonként, intézetenként némileg eltérnek.

🥛Amit általánosan ajánlani lehet:
Testtömeg kilogrammonként 25-35 ml víz;
Vagy elfogyasztott kalóriánként 1 ml víz fogyasztása ajánlott naponta. Ezen felül számolunk az ételekkel elfogyasztott folyadékkal. 
Ezek átlagos hőmérséklet, átlagos testmozgás esetén érvényesek.

Nem véletlenül vizet írtam, hiszen egyes italok (koffeintartalmú, alkoholtartalmú) kifejezetten dehidratálóak.

A fentitől eltér szükségletünk az alábbi esetekben:

🌡️Lázas állapot: minden plusz 1 celsius fok 300 ml víz fogyasztását igényli.

🤱Szoptató édesanyák esetében szükséges plusz 6-700 ml folyadékot fogyasztani.

🤶Időskorban mindenképp a 35 ml/testtömeg kilogramm számítást válasszuk.

🚴‍♀️Testmozgás alatt az izzadással elveszített folyadékot szükséges pótolni. Nehéz megmondani, hogy ez pontosan mennyi, hiszen nagyban befolyásolja a sport intenzitása, az öltözet, a klíma, stb. Versenysportolók esetében ezt az edzés előtti, illetve utáni mérlegeléssel szokták nyomon követni. Intenzív, 40 percet meghaladó sportoláskor szükséges lehet a víz helyett izotóniás italt fogyasztani, mely az elvesztett elektrolitokat is pótolja.

👙Nagy melegben szintén több folyadékot kell elfogyasztanunk.

👩‍⚕️Egyes kórképek is befolyással lehetnek a folyadékfogyasztásra: 
Kezeletlen diabetes esetében fokozott szomjúságérzet jelentkezhet. Ha folyton szomjasnak érezzük magunkat, és ezután a fél napot pisiléssel töltjük, gyanakodjunk.

Vesebetegségek: Bizonyos állapotokban a folyadékbevitel szigorú megszorítására van szükség

Hasmenéssel járó esetek: Hasmenés esetén a folyadékbevitel megnövelésére van szükség, hiszen a széklettel a szokásosnál több folyadék távozik. 1-2 napnál tovább fennálló hasmenés esetén szükség lehet ún. ORS porok alkalmazására, melyek pótolják a távozott elektrolitokat.

Fontos! Túl sok folyadékkal is árthatunk. Rendszeresen napi 10 liter folyadék fogyasztása csökkenti a szérum ozmolaritást, azaz egészségünkre ártalmas.