Orális glükóz tolerancia teszt (OGTT)

A szénhidrát-anyagcsere zavarainak feltérképezésére az egyik leggyakrabban használt diagnosztikai módszer az orális glükóz tolerancia teszt, azaz röviden az OGTT. Ez 75 g glükóz elfogyasztását jelenti 2,5-3 dl vízben feloldva, 5 percen belül elfogyasztva.

Néhány példa mikor végzik:

☑️Kismamáknál a várandósság alatt kötelező rutinvizsgálat, ez alapján zárják ki a gesztációs diabetes, azaz a terhességi cukorbetegség esetleges fennállását.
☑️PCOS esetén az inzulinrezisztencia mértékének megállapítására. Ekkor a vércukorszint mellet az inzulinszintet is nézik. 
☑️Random mért magasabb vércukorszint esetén diabetes kizárása/diagnózisa, vagy a szénhidrát anyagcsere egyéb elváltozásának felderítésére. (Pl.: IGT-csökkent glükóz tolerancia, IFG-emelkedett éhomi vércukor)

A vizsgálat hiteles eredménye érdekében szükséges betartani néhány szabályt.
A Magyar Diabetes Társaság által megfogalmazott alapelvek a következők:

• A vizsgálatot reggel, éhomra kell végezni, előzetes (minimum 10 órán keresztül tartó) koplalást követően. 
• A terhelést megelőző 3 napon keresztül a szokásos, de legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend tartása szükséges.
• A vizsgálatot megelőző napokban a terhelendő személynek átlagos fizikai tevékenységet kell végeznie.
• A vizsgálatot nyugalmi körülmények között, dohányzás és fizikai aktivitás mellőzésével kell lebonyolítani.
• A vizsálat eredményét és értékelését esetleg befolyásoló
tényezők (infekciók, gyógyszerhatások stb.) fennállását
figyelembe kell venni – egyes esetekben indokolt lehet a
terheléses vizsgálat halasztása is.
• A teszt elvégzéséhez szükséges 75 gramm glukózt 250–300 ml vízben feloldva, 5 perc alatt kell elfogyasztani.
• A szénhidrát-anyagcsere kategorizálásához elégséges a
terheléses vizsgálat 0. és 120. percében mért értéket figyelembe venni. Egyéb klinikai és experimentális célok további időpontokban történő vizsgálatot is indokolttá tehetnek.

🤰Főleg kismamáknál nagyon fontos, hogy a terhelés előtt mindenképp méressünk ujjbegyből vércukorszintet, mely azonnali értéket mutat, hiszen ha már ez is egy emelkedett érték, nem szabad elvégezni a terhelést!

A vizsgálathoz nem megfelelő a csokoládé🍫, a kristálycukor és társai, mindenképp 75 g glükózt kell elfogyasztani, melyet a gyógyszertárban előre csomagolva megvásárolhatsz! Más kérdés, ha a próbán többször fennakadtál és nem sikerült bent tartani az oldatot. Ilyenkor a kezelőorvos dönthet a vizsgálat ismételt elvégzéséről, vagy más módszerrel való próbálkozással.

Fontos, hogy a “lötyi” 🙂 elfogyasztása cukorsokként hat a szervezetre, hiszen több szénhidrátot fogyasztottunk 5 perc alatt, mint amennyi egy átlag tábla csokiban van. (Tudom, hogy sokkal szívesebben ennéd meg azt, de sajnos nem lehet 😀 ) Ez teljesen különbözően hat az emberekre, van aki nem érez semmit, van aki fáradt, gyenge lesz utána, de van, aki simán elalszik🛏️. Tudd, hogy ezek normális reakciók a szervezet részéről. Azért érdemes lehet beállítani 120 perc múlva az ébresztőt⏰, nehogy átaludd a vérvételed, és kezdheted előről! 😀