Szezonális alapanyagok I. rész

Sütőtök

Először nézzük a száraz tényeket (mely fajtánként eltérhet): 
A sütőtök…
kalóriatartalma nyersen 26 kcal/100g
Szénhidráttartalma 6,5 g/100 g
fehérjetartalma 1 g/100 g 
zsírtartalma 0,1 g/100 g
rosttartalma 0,5 g/100 g

Szénhidráttartalma alacsony, azonban mivel rosttartalma sem magas, felszívódása gyorsabb az átlagos zöldségeknél, így cukorbetegeknek mindenképpen egyéb lassan felszívódó szénhidráttal együtt ajánlanám a fogyasztását. Alacsony kalóriatartalma miatt jól beilleszthető alacsony energiatartalmú étrendekbe. Fontos, hogy az értékek nyersen értendőek, sütés alkalmával a magas víztartalom nagy része elpárolog, így fajlagosan magasabb tápértékekkel bír majd az elkészült sütőtök.

Legfontosabb tápanyaga a béta-karotin. Ez az A-vitamin előanyaga, mely fontos szerepet játszik a bőr és a látás egészséges működésében. Előnye, hogy magával az A-vitaminnal szemben a béta-karotin nehezen túladagolható. Mivel a béta-karotin antioxidáns, rengeteg egyéb pozitív hatással bír, mint például az egyes daganatos és szív-, érrendszeri betegségek megelőzése. 

Hazánkban a legelterjedtebb a hosszúkás kanadai sütőtök, mely kiválóan variálható, főzhető, süthető, jó ízű fajta, ellenben a halloweenkor faragott tökkel, mely jellegtelen, fogyasztásra nem igazán alkalmas. De talán akkor járunk a legjobban, ha a nagydobosi sütőtököt választjuk, hiszen nem elég, hogy talán ez az egyik legfinomabb fajta, de ezzel még a hazai termelőket is segítjük. 
Elkészítés során nem javasolt cukorral, vagy mézzel meglocsolni, inkább süssük picit tovább, így a természetes cukortartalma karamellizálódik, édesebb ízt adva. Érdemes sósan is kipróbálni, fokhagymával, rozmaringgal és pici sóval sütve nagyon finom, akár köretként is.

Kategória: Receptek