Friss, konzerv vagy fagyasztott?

Bár a napokban nagyon szép időnk van, azért már nyakig benne vagyunk az őszben, és a tél is napról-napra közeledik. Az illatos eperre, az arcunkon végigcsorgó lédús őszibarackra, a fejtés közben félig elfogyasztott zsenge zöldborsóra most egy darabig bizony várnunk kell. Na de akkor mégis miből vigyük be a WHO által ajánlott napi minimum 400 g zöldséget/gyümölcsöt?

Logikus lenne, hogy a pincéből felhozott téli almát dolgozzuk magunkba, mert hát azért az mégis friss. Meg eszünk még savanyú uborkát a pörkölt mellé, desszertként pedig előkapjuk a gyorsfagyasztott erdei gyümölcsöt, és egy nagy adag tejszínhabbal megküldve elfogyasztjuk.

Szóval a nagy kérdés: „friss”, konzerv, vagy fagyasztott?

Azzal nem árulok el nagy titkot, hogy a legideálisabb a friss zöldség/gyümölcs. Viszont azt is fontos tudni, hogy a tárolás során – fajtánként változó mértékben, de sokszor jelentősen – csökken a vitamintartalom. Tehát minél többet várunk a leszedés és az elfogyasztás között, annál kevesebb értékes tápanyagot viszünk be szervezetünkbe. Ezért (is) célszerűbb elsősorban a hazai termelőktől vásárolni.

Itt jön képbe a gyorsfagyasztás. A mirelit szó már-már szitokszónak számít, így most egy picit a védelmére kelnék. Persze nem a fagyasztóból előkapott pizza javára, hanem a mirelit zöldségek/gyümölcsökére. A friss zöldségek/gyümölcsök a fagyasztás hatására sokkal kevésbé veszítenek vitamintartalmukból, mintha hosszú ideig hűtőben, spejzben tárolnánk őket. Arról nem is beszélve, hogy így olyan zöldségekhez/gyümölcsökhöz juthatunk az év bármely napján, amihez egyébként nem sikerülne. Előnye még, hogy nem tartalmaz tartósítószert. Fontos, hogy a fagyasztott zöldséget/gyümölcsöt ha lehetőségünk van rá, ne hőkezeljük, illetve ha muszáj, akkor a lehető legkevesebb ideig, hogy a jól megőrzött tápanyagtartalmát ne veszítse el.

Íme néhány példa, hogyan változott a C-vitamin tartalom 7 napig 4 Celsius fokon, illetve 1 évig fagyasztóban tárolva -20 Celsius fokon (Forrásuk: USDA)
A zöldbab C-vitamin tartalma 7 nap alatt 77%-kal csökkent, fagyasztva 1 év alatt 20%-kal. A zöldborsó ugyanezen értékei 15; illetve 10%, a spenóté 75 és 30%. A brokkoli kivételt képez, az ő C-vitamin tartalma 7 napi hűtőben tárolás alatt nem csökkent, viszont 1 évnyi fagyasztás után is mindössze 10%-ot.

A harmadik opció a konzerválás. Mivel ebben az esetben az alapanyag hőkezelésen is átesik, már ezzel alaposan lecsökkentve a zöldség/gyümölcs vitamintartalmát, melyen a további tárolás sem segít, így ez a tárolási mód végzett az utolsó helyen. Nem segít a helyzetén, hogy sok esetben tartósítószert, sót, cukrot tartalmaz. Azért teljesen leírni nem célom, hiszen például rostokat, polifenolokat ezek is tartalmaznak!